tisdag 8 mars 2016

Fartygskatastrofer: Austrias brand 13 september 1858 del 3

Efterspelet


k1000013.jpg
Austria  började brinna ungerfär  45°01′N 41°30′W  ungefär mitt emellan Newfoundland och Azorerna . Förmodligen drev det redlösa skeppet ett tag innan det sjönk till botten (Austrias vrakplats)

Austrias undergång väckte stort uppseende på båda sidor om Atlanten främst i USA och Tyskland och tidningarna rapporterade utförligt.

Den 3 November 1858 förlänade Stadsenaten i Hamburg .Den Hamburgska hedersmedaljen i guld till kapten Ernst Renaud på Maurice och C A Funnemark på Caterina och hedersmedaljen i silver till 4 andra besättningsmän för räddningen av de överlevande passagerarna.

Charles Roséne Jr återvände till modern och syskonen i Richmond ,Virginia, omkring 1870 bosatte  hans sig i New York där han slog sig på en karriär som skådespelare .Han var gift åtminstone 2 gånger och hade 7 barn enligt folkräkningen 1900  anges han som pensionerad och boende med familjen Manhattan .På äldre dagar  blev han sjuklig och bodde 1910 enligt folkräkningen på en instutition  för obotligt sjuka i New York där han dog 1911.
j
Vad som hände Charles Högqvist,Sven Nilsson och Swen Peterson  är inte känt troligen stannade de i USA.

H C Andersen sörjde Henriette Wulff djupt, i henne hade han förlorat en av sina närmaste vänner hon hade varit som en syster för honom. Med hennes död försvann även hans önskan att besöka USA tanken på sjöresans faror avskräckte honom. Han skrev en dikt till hennes minne i 7 strofer som publicerades i tidningen Dagbladet den 22 oktober 1858


Paa Dampskibet “Austria” den 13de September)

I det brændende Skib, paa det rullende Hav,
I Ræsler, som ei vi udholde at høre,
Har du lidt, har du endt, har Du fundet din Grav,
Dødsmaaden og Kampen naae aldrig vort Øre!

-------
Farvel min Veninde fra Barndommens Aar!
Du var mig meer god, end jeg det fortjente,
Nu har du stridt ud – ; hos en -broder Du staaer,
Med hvem alt paa Jorden Dig Længsel foreente.
---------------
Din Kiste blev Havet, det rullende Hav,
Og inskriften over Dig staaer i vort Hjerte,
Din sjæl er i Himlen, der Herren Dig gav
Lyksalighed tifold for Dødstundens Smerte.


I Åby socken skrev prästen vid anteckningen om Carolina Nilsdotters utflyttning till Amerika i marginalen  “vådl .omkommen på resa till America 13 sept 1858

Budet om August Theodor Mankées död nådde även till hans familj i Stockholm och till Baptisterna i Rock Island hans 2 små döttrar fördes till familjen i Stockholm där de växte upp
Den ena flyttade tillbaka till Chicago medan den andra blev prästfru på Gotland

Carl Johan Holmbergs guldklimp som tagits från hans döda kropp sändes till hans syster i Sverige

Anders Viktor Lindstein stannade kvar i USA några år efter Austrias förlisning men återvände ca 1861 till Sverige. Han levde ett stilla liv var ogift.Han  arbetade som bruksinspektor men var aktiv i Skarpskytterörelsen i Falun vid 1860 talets mitt han dog i  1890 i Falun och begravdes i Stora kopparberg..då hade redan Austrias brand glidit in i historiens glömska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar