söndag 20 september 2015

Släktforskardagarna i Nyköping 2015 del 2Ett av de populära inslagen på släktforskardagarna var en relativt ny form av släktforskning Genetisk släktforskning. släktforskning då man genom DNA -testning kan få ökad kunskap om sin härstamning.och lösa släktgåtor som vi trodde var omöjliga att knäcka. Förr kunde vi släktforskare inte komma längre när de skriftliga källorna tog slut när källorna inte gav något svar. Idag ger DNA oss helt nya möjligheter att komma vidare.Peter Sjölund en av landets ledande DNA-släktforskare och drog  fullt  hus vid sin föreläsning    om de nya fascinerande möjligheterna att kunna kartlägga släktskap 1000-tals år tillbaka med hjälp av DNA och han visade även hur  det går till att DNA-testa sig för att kunna ge sig in i DNA-släktforskningens s värld. Peter har även skrivit en DNA-handbok, Släktforska med DNA som utgivets av Sveriges Släktforskarförbund.


Det amerikanska företaget Family Tree DNA ,s försäljning av DNA tester gick åt som smör i solsken.
själv testade jag mig på uppmaning av min syssling i Nyköping . själv startade jag med den billigaste testen   Family Finder  som testar mitt  autosomala DNA
Här testas närmare en miljon positioner i mitt  DNA. Med detta kan man  hitta  levande släktingar (upp till ca 10-männingar) via alla grenar i släktträdet   testade personer, som visar sig vara släkt med mig  kommer att visas med kontaktuppgifter Det ska bli spännande att se om jag hittar nya ”DNA-kusiner”.

Det finns även en svensk släktforskarförening för DNA-släktforskning
Svenska Sällskapet för Genetisk GenealogiPeter Sjölunds blogg om DNA-släktforskning finns här
Ett intressant föredrag på ett liknande ämne var före detta vetenskapsredaktören på DN
Karin Bojs föredrag om sin bok . Min Europeiska Familj de senaste 54 000 åren 
där hon knöt samman släktforskning med de senaste rönen DNA-forskning ,arkeologi och historia.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar