tisdag 18 augusti 2015

Wilhelmine Schröder Kunglig förbedjerska ,väninna eller Älskarinna ?







Vem var hon egentligen den gåtfulla gamla damen som tillbringade sina sista år boende på Konfidensen  vid Ulriksdals slott ? Bouppteckningen visade inte på några stora tillgångar
men en ganska stor mängd möbler. Enda arvingen var en ogift syster som några år senare utan arvingar. Ryktet sade att hon varit Katl XV älskarinna och tagit emot pengar både från svenska och danska kungahuset.

Fredrike Wilhelmine Augusta Schröder  föddes den 23 september 1838 i Tirstrups socken på  på norra Jylland.
Fadern  Johan Peter Schröder var mejeriförpaktare på Hörsholm och både han och modern Louise Augusta von Götsche var födda i Holstein som vid den här tiden tillhörde Danmark.
Wilhelmines  hade två äldre systrar Sophie Louise Johanna född 1835 och Emma Thora född 1837

År 1846 beslutar fadern att familjen skall flytta till Sverige familjen slår sig ner på herrgården Widröra i Ottarps socken i Skåne där fadern blir förvaltare hos en Major von  Müehlefeld.
alvarliga tvister uppstår mellan fadern och Mühlenfeld och redan 1847 flyttar familjen till Kågeröd.
 Processerna med major Mühlenfeld fortsätter och det påstås att han försökt mörda Wilhelmines far. Fadern är sjuklig och dör  i juli 1850 vid ett besök i Ramlösa brunn.
Efter faderns död lever den lilla familjen  under knappa  omständigheter. De bor kvar i Kågeröd  till 1855 . De följande åren flyttar de runt i Skåne Sophie Johanne   försvinner omkring 1856 ur kyrkoböckerna  Omkring 1860 flyttar Wilhelmine till Modern i Helsingborg.



Carl XV of Sweden c 1870 (2)



Det är ungefär vid denna tid Wilhelmine tar kontakt med kung Karl XV för att få hjälp med familjens processande mot major Müehlefeld om hon och kungen träffas vid denna tid är osäkert.
 Sommaren 1866 möts wilhelmine och kung KarlXV med säkerhet första gången.Kungen blir genast intresserad av den vackra spröda och intellektuellt och religiöst intresserade Wilhelmine

I slutet av oktober 1866 flyttar Wilhelmine från Helsingborg till Hällestad i Östergötland
Kanske för att få vara närmare sin kunglige beundrare i Stockholm
1869 flyttar systern Emma Thora till henne. Wilhelmine anges ofta som postföreståndarinna men tituleras aldrig så i husförhörslängderna däremot har systern Emma Thora en sådan tjänst. År 1870 flyttar modern från Helsingborg till döttrarna i Hällestad.

Wilhelmine flyttar definitivt till Stockholm i slutet av 1869 då hon mantalsskrivs för 1870 i Storkyrkoförsamlingen på  adressen Svartmannsgatan 17 hon tituleras mamsell och ”resande” .
År 1872 är Wilhelmina bosatt i  på Drottnningatan 72 och har en piga i hushållet i September 1872 dör Karl XV på residenset i Malmö efter att förgäves försökt kurera sig med en resa till Tyskland och Frankrike.
Wilhelmine beskrivs som en allvarligt lagd, självständig, ovärldslig och intellektuell person. Det är  osäkert om relationen mellan henne  Karl XV var sexuell: Wilhelmine var  intresserad av spiritism, vilket fascinerade kungen, och hon och  Karl sades ha diskuterat existensiella frågor under hans sista år, då hans hälsotillstånd gjorde honom intresserad av sådant. Han kallade henne "Den rena och heliga kärlekens prästinna" och sökte genom henne "förlåtelse för sina synder".

Wilhelmina bor efter kungens död kvar i sin lägenhet till  1873 då hon flyttar till  Solna församling i närheten av Ulriksdals slott. Hon har dock  under hela tiden i Stockholm stått som skriven i Hällestad.  I Solna bor hon först på Lugnet men från och med ca 1876 på Confidensen nära Ulriksdals slott  ,modern flyttar senare till henne.

År 1902 publicerar Wilhelmine boken ”Från det fördolda. Borg- och folksagor". Med sagor och sägner som hon troligen hört under barndomen i Skåne. Wilhelmine skall och så ha medarbetat i kvinnotidskriften ”Tidskrift för hemmet” utgiven 1859-1885  om hon medarbetat är svårt att bevisa då de flesta artiklarna är osignerade

Systern Emma Thora flyttar 1888 från Blekinge till Drottningholm och flyttar 1916 till Wilhelmine på Confidensen.År 1918 författar Wilhelmine ett manuskript om sitt liv och sin bekantskap med kungen  som  hon kallar  ”Den trogna

Wilhelmine dör den 13 Maj 1923 på Confidensen hon begravs troligen i familjegraven på Solna kyrkogård . Enligt Bouppteckningen tar tillgångarna och skulderna ut varandra men upptar ett tämligen stort antal möbler. Enda arvingen är systern  som dör 1926.




11 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Vilka källor använde du för att hämta in dessa uppgifter?
    Hur kom det sig att du tog fram uppgifter om just henne?

    SvaraRadera
  3. Hej ursäkta att jag inte sett dina kommentarer förut !. En del av källorna jag använt har varit Svenska kyrkböcker födelse vigsel och dödböcker flyttningslängder.En del danska kyrkböcker och folkräkningar.Mantalslängder för Stockholm .Wilhelmine Schröders bouppteckning. böcker om svenska kungafamiljen en biografi om karl XV samt Germund Michanek (1990). Carl XV och Hanna på Väntorp. En tidsbild.. Borås: Norma
    bokförlag AB. ISBN 9187584077 (en bok om Hanna Styrell en annan av CarlXV älskarinnor) .
    Wilhelmine Scröder skall även ha skrivet en självbiografi några år före sin död men var den finns idag är jag inte säker på

    SvaraRadera
  4. Hej ursäkta att jag inte sett dina kommentarer förut !. En del av källorna jag använt har varit Svenska kyrkböcker födelse vigsel och dödböcker flyttningslängder.En del danska kyrkböcker och folkräkningar.Mantalslängder för Stockholm .Wilhelmine Schröders bouppteckning. böcker om svenska kungafamiljen en biografi om karl XV samt Germund Michanek (1990). Carl XV och Hanna på Väntorp. En tidsbild.. Borås: Norma
    bokförlag AB. ISBN 9187584077 (en bok om Hanna Styrell en annan av CarlXV älskarinnor) .
    Wilhelmine Scröder skall även ha skrivet en självbiografi några år före sin död men var den finns idag är jag inte säker på

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna-Karin, jag skulle vilja komma i kontakt med dig angående Wilhelmine Schröder.
      Mvh
      Naemi Bure

      Radera
    2. Hej Anna-Karin, jag skulle vilja komma i kontakt med dig angående Wilhelmine Schröder.
      Mvh
      Naemi Bure

      Radera
    3. Ja gärna var kan man nå dig ??

      Radera
  5. Du kan nå mig på min e-post: naemi@bure.info

    SvaraRadera
  6. Naemi är min faster!
    Jag har mailadress: amanymania@gmail.com

    SvaraRadera
  7. Naemi är min faster!
    Jag har mailadress: amanymania@gmail.com

    SvaraRadera