torsdag 27 juni 2024

Ur Gravens Djup: Tegnérkyrkogården : Anna Maria Cederschiöld: En pionjär inom svensk diakoni


Anna Maria Cederschiöld (1815-1892) var en banbrytande svensk sjuksköterska och diakonissa som spelade en avgörande roll i utvecklingen av diakonin i Sverige. Hennes engagemang och visionära ledarskap ledde till grundandet av Ersta diakoni, den första diakonissanstalten i landet, och banade väg för en mer professionell och humanitär sjukvård.


Maria Cederschiöld ca 1860
teckning av Maria Röhl ? (Wikimedia commons)

Född 1815 i Växjö som andra barn till läraren vid trivialskolan  Caspar Cederschiöld och hans hustru Helena Ingelman. Familjen flyttade 1830 till Forsheda nära Värnamo där fadern blivit kyrkoherde. Redan i ung ålder engagerade Maria Cederschiöld   sig i välgörenhetsarbete och visade en stark vilja att hjälpa de sjuka och lidande.
Hennes liv  präglades tidigt av den inomkyrkliga väckelsen  och hon utvecklade en stark kristen tro och en djup medkänsla för de utsatta och att hjälpa de sjuka och lidande. Maria Cederschiölds engagemang intensifierades efter en personlig tragedi, då hennes fästman  Gustav Blomén  begick självmord 1839. Under !840 talet vistades hon under en period  hos sin vän” Mormor på Herrestad”  Emilie Petersén som bedrev en omfattande hjälpverksamhet på religiös grund. Där knöt Maria många viktiga sociala kontakter.


År 1849 föreslogs  Maria  som då undervisade flickor i Lund som föreståndare
för  Sveriges första  diakonianstalt. Efter att  ha gjort en  inspirerande  studieresa till Tyskland 1850-1851, där hon vistades på Kaiserswerther Diakonissenanstalt, en ledande diakonissanstalt, väcktes Cederschiölds vision om att etablera en liknande institution i Sverige. Med en orubblig tro på diakonins potential att lindra mänskligt lidande och främja kristen kärlek, tog hon sig an utmaningen att grunda Ersta diakoni i Stockholm 1851.

Maria Cederschiöld i medelåldern
fotograf: F. Lorentzen, Christiania
Kulturparken småland/Smålands Museum

Som Erstas första föreståndarinna visade Cederschiöld exceptionellt ledarskap och organisatorisk förmåga. Hon skapade en strikt, men rättvis arbetsmiljö för diakonissorna, baserad på kristna principer och en stark betoning på utbildning och professionalism. Under hennes ledning utvecklades Ersta diakoni till en blomstrande institution som inte bara erbjöd sjukvård, men också utbildning i sjuksköterska, socialt arbete och barnavård.
Marie Cederschiöld lämnade Stockholm 1862 och bosatte sig till en början i Osby, dit modern flyttat tillsammans med sina två systrar. Efter många år i Osby flyttade hon 1877 till Växjö och bodde där tillsammans med sin åldriga mor

Marie Cederschiöld dog 1892, då hon tillfälligt vistades i Lund. Hon begravdes den 10 januari i Växjö på Tegnérkyrkogården vid sin bror Rektorn H C Cederschiölds sida.


Maria Cederschiölds grav på Tegnérkyrkogården
i Växjö..

Maria Cederschiölds inflytande sträckte sig långt bortom Ersta diakoni. Hon var en stark förespråkare för diakonins roll i samhället och engagerade sig aktivt i att sprida kunskap och inspirera till liknande initiativ runt om i Sverige. Hennes engagemang bidrog till att etablera diakoni som en erkänd och respekterad gren av den svenska kyrkan och sjukvården.

Förutom sitt pionjärarbete inom diakonin var Cederschiöld också en skicklig författare och pedagog. Hon publicerade flera böcker och artiklar om diakonins principer och praxis, och hennes undervisning inspirerat generationer av diakonissor och sjuksköterskor.

Anna Maria Cederschiölds arv lever vidare i den moderna svenska diakonin och sjukvården. Hennes vision om en professionell och humanitär sjukvård präglad av kristen kärlek fortsätter att inspirera och vägleda generationer av vårdgivare. Hon minns som en banbrytande ledare, en engagerad diakonissa och en varm människa som ägnade sitt liv åt att hjälpa de mest utsatta i samhället.

År 2022 bytte  Ersta Sköndal Bräcke högskola namn till  Marie Cederschiöld högskola